Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο Υπερλιπιδαιμίας

Το "Λιπιδαιμικό Ιατρείο" πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα, από την καρδιολόγο Α. Μπουφίδου-Κουκούδη. Το Ιατρείο αυτό, δέχεται ασθενείς μόνο με ραντεβού που κλείνονται μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στα τηλέφωνα 2313303312 και 2313303313. Προσφέρει υπηρεσίες πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων με έμφαση στην αντιμετώπιση των δυσλιπιδαιμιών, αλλά και των άλλων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου.

Στο Λιπιδαιμικό Ιατρείο παρακολουθούνται :

Ασθενείς με Στεφανιαία Νόσο, με ή χωρίς οικογενείς δυσλιπιδαιμίες ή πάσχοντες από επίκτητες δυσλιπιδαιμίες. Στην κατηγορία των ασθενών με οικογενείς δυσλιπιδαιμίες παρακολουθούνται ασθενείς με οικογενή ετερόζυγο υπερχοληστερολαιμία, οικογενή συνδυασμένη δυσλιπιδαιμία, μεικτή δυσλιπιδαιμία τύπου III,πρωτοπαθείς και δευτεροπαθεις υπερτριγλυκεριδαιμίες κ.α
Μέλη των οικογενειών των ανωτέρω ασθενών που έρχονται κατόπιν προτροπής μας, να εξετασθούν προληπτικά, όσον αφορά το λιπιδαιμικό τους προφίλ και όχι μόνον. Εξετάζονται παιδιά και εγγόνια ηλικίας άνω των 14 ετών, που ο πατέρας, παππούς ή αδελφός πατέρα εμφάνισε στεφανιαία νόσο πριν τα 55έτη ή η μητέρα, γιαγιά, θεία πριν τα 65έτη.
Άτομα με περιφερειακή αγγειοπάθεια, νόσο των καρωτίδων, ανεύρυσμα αορτής, σακχαρώδη διαβήτη στο πλαίσιο δευτερογενούς πρόληψης.
Άτομα από το γενικό πληθυσμό με σοβαρά προβλήματα δυσλιπιδαιμίας όπως οικογενή ετερόζυγο υπερχοληστερολαιμία, οικογενή συνδυασμένη δυσλιπιδαιμία, μεικτή δυσλιπιδαιμία τύπου III,πρωτοπαθείς και δευτεροπαθεις υπερτριγλυκεριδαιμίες κ.α
Άτομα από το γενικό πληθυσμό με πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου, ανεξάρτητα εάν έχουν οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου.
Μέλη οικογενειών με οικογενή υπερχοληστερολαιμία (τιμές LDL >250mg/dl), που εάν δεν λάβουν φαρμακευτική αγωγή με στατίνες ή συνδυασμό θα οδηγηθούν σε εμφράγματα πριν την ηλικία των 45ετων. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στα παιδιά των οικογενειών αυτών, στα οποία πρέπει ν’αρχίζει η φαρμακευτική αγωγή μετά τα 10ετη για αγόρια ή μετά την εμμηνορυσία στα κορίτσια, εφ’όσον συνυπάρχει βεβαρημένο ιστορικό στην οικογένεια.

Σ’ όλους τους ασθενείς που προσέρχονται στο Ιατρείο, γίνεται έλεγχος χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, HDL, απολιποπρωτεινών μετά νηστεία 12ωρών και βιοχημικός έλεγχος ρουτίνας. Κατά περίπτωση γίνεται έλεγχος θυρεοειδικών ορμονών και ειδικών περαιτέρω εξετάσεων. Εάν κριθεί ακολουθεί και πλήρης καρδιολογικός έλεγχος. Οι δυσλιπιδαιμίες αντιμετωπίζονται όσον αφορά το φαρμακευτικό σκέλος, σύμφωνα με τις τρέχουσες Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές οδηγίες.

Διατηρούμε πλήρως μηχανογραφημένο αρχείο, για όλους τους ασθενείς μας, από έναρξης λειτουργίας του Ιατρείου, έστω και αν εξετάσθηκαν μία και μόνο φορά.
Από την εμπειρία μας, θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική η προσφορά του Ιατρείου μας στην πρόληψη πριν και μετά την εμφάνιση της Στεφανιαίας Νόσου. Αυτό φαίνεται από τον σημαντικά μειωμένο αριθμό των σοβαρών καρδιαγγειακών συμβάντων στους ασθενείς μας (όπως εμφράγματα, ανάγκες για παρεμβατικές πράξεις, ΑΕΕ), που έχει να κάνει πρωτίστως με την καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά και την εξοικονόμηση χρημάτων για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Επικοινωνία
Πρωϊνές Ώρες: 2310 993.576
Στελέχωση
Α. Μπουφίδου - Κουκούδη, MD